Potravinářský arganový olej

Potravinářský arganový olej

Kromě kosmetického arganového oleje a kosmetiky z něj nabízíme také arganový olej gastronomický. Rozdíl mezi arganovým olejem kosmetickým a gastronomickým je ve způsobu lisování. Zatímco kosmetický olej se lisuje zastudena, potravinářský olej se před lisováním lehce opraží a poté vylisuje.
Díky krátkému pražení získá olej jeho typickou ořechovou chuť.

Arganový olej se řadí mezi nejvzácnější a nejdražší oleje na světě, proto se nazývá MAROCKÝM či TEKUTÝM ZLATEM. Olej je panenský, 100% čistý a lisovaný za studena. Vyrábí se z plodů pouštního stromu ARGANIA SPINOSA, který se nachází pouze v jihozápadním Maroku. Tyto plody jsou pak marockými ženami tradičním postupem pracně vytloukány na kamenech a následně prodány farmaceutickým a kosmetickým firmám. Stromy Arganie jsou ohrožené a chráněné UNESCO.

Využití:
gastronomie, prevence

Využití v kuchyni:
Díky obsahu nenasycených mastných kyselin v arganovém oleji je posilována funkce orgánů (srdce, játra, cévy, lymfatický a nervový systém), napomáhá při otocích, zánětech, stimuluje krevní oběh a tím upravuje krevní tlak. Podporuje obranyschopnost organismu proti virům. Je vhodný pro diabetiky a děti.

Složení:
Má 3x vyšší obsah vitamínu E než mají ostatní zdroje, proto patří mezi jeden z nejlepších antioxidantů. Dále obsahuje vitamíny A, B, D, nenasycené mastné kyseliny (OMEGA 3 a OMEGA 6), 80% nenasycených mastných kyselin a 20% nasycených kyselin, velké množství fytosterolů a karotenoidů.

Pozitivní vliv na organismus:
• oběhové funkce, vyrovnává úroveň cholesterolu v krvi, pomáhá snižovat tlak, předchází srdečním nemocem
• stimuluje mozkové buňky a funkci jater
• chrání pojivové tkáně a zvyšuje odolnost organismu
• obsažené látky výrazně napomáhají při snižování hladiny cholesterolu, čímž omezuje výskyt srdečních příhod nebo jiných cévních chorob
• napomáhá snižovat riziko rakoviny (rakovina plic, rakovina prosty, žaludku…)
• zpomaluje proces chorob - Bechtěrev, Parkinson, degenerativní změny buněk
• posiluje nervový a lymfatický systém
• příznivé účinky na imunitní systém zejména v kombinaci s olejem z černého kmínu
• posiluje nehty, vlasy a napomáhá při léčbě akné
• do salátu, omáček, rybích pokrmů, a k masu

Stačí několik kapek, abychom jídlu dali výjimečnou chuť. Doporučujeme podávat čerstvé pečivo máčené v arganovém oleji.
Olej je možno použít při vaření, ale doporučuje se dodávat do jídla až na konec vaření, aby zůstaly zachovány jeho výživové hodnoty.
Arganový olej se používá při výrobě dipů (omáček k namáčení např. chleba), kuskusu, salátů aj. Zbytek z tradiční extrakce oleje je hustá pasta čokoládové barvy, která se nazývá “amlou”. Sladí se a podává se jako omáčka (dip) pro namáčení chleba při snídani. Chuť se podobá arašídovému máslu.
Arganový olej musí být skladován při teplotách do 22 ºC, v temnu, suchu, bez přístupu vzduchu a po dobu 15-18 měsíců. Po otevření spotřebujte do 6 měsíců.

Zobrazit:
Řadit podle:
Arganový olej se řadí mezi nejvzácnější a nejdražší oleje na světě, proto se nazývá MAROCKÝM či TEKU..
800,00 Kč Bez DPH: 695,65 Kč
Arganový olej se řadí mezi nejvzácnější a nejdražší oleje na světě, proto se nazývá MAROCKÝM či TEKU..
800,00 Kč Bez DPH: 695,65 Kč
5
BIO Arganový olej - potravinářský (100 ml) -55%
Arganový olej se řadí mezi nejvzácnější a nejdražší oleje na světě, proto se nazývá MAROCKÝM či TEKU..
550,00 Kč 250,00 Kč Bez DPH: 217,39 Kč
5
Arganový olej se řadí mezi nejvzácnější a nejdražší oleje na světě, proto se nazývá MAROCKÝM či TEKU..
2 800,00 Kč Bez DPH: 2 434,78 Kč
5
Amlou je marocká pochoutka, které se v Maroku říká "jídlo bohatých" právě kvůli arganovému oleji, kt..
800,00 Kč Bez DPH: 695,65 Kč
5
AMLOU je marocká pochoutka, které se v Maroku říká "jídlo bohatých" právě kvůli arganovému oleji, kt..
600,00 Kč Bez DPH: 521,74 Kč
5